Olej arganowy – płynne złoto z naturyTen drogocenny dar natur o wielopłaszczyznowym działaniu, jest bardzo pożądanym składnikiem w przemyśle spożywczych, kosmetycznym oraz medycznych.

Ten szlachetny olej wytwarzany jest z drzew arganii żelaznej, które rosną w ekologicznej części Maroka, na obszarze wpisanym na listę biosferycznych rezerwatów UNESCO. Ze względu na swoje złociste zabarwienie i miejsce nazywany również „płynnym złotem” lub „złotem Berberów” i zaliczany jest do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność oraz pracochłonny proces pozyskiwania. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom pielęgnacyjnym jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Jest olejem pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i tylko z najlepszych nasion.

Swoje cudowne właściwości zawdzięcza dwukrotnie wyższemu stężeniu witaminy E zwanej potocznie „Witaminą Młodości”, jakie jest np. w oliwie z oliwek. Jest bezwonny i ma wodno-oleistą konsystencję. Bardzo dobrze się wchłania. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy Omega 3, 6 i 9. Ze względu na dostępność i sposób wytwarzania, niestety nie należy do tanich. Bowiem produkcja oleju, w większości nadal wykonywana jest tradycyjnymi metodami, czyli ręcznie, jest długim procesem. Każdy orzech musi zostać otwarty, a jego skorupa jest 16 razy twardsza niż skorupa orzecha laskowego.

Jego działanie wykorzystywane jest w produktach spożywczych, kosmetykach czy medycynie naturalnej:

  • ma działanie przeciwzmarszczkowe: zapobiega powstawanie zmarszczek, spłyca istniejące, znakomicie wygładza i nawilża skórę,
  • chroni naszą skórę przed różnymi czynnikami atmosferycznymi: niską temperaturą, słońcem, wiatrem, łagodzi przebarwienia oraz zapobiega im,
  • regeneruje skórę, przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, pęknięć skóry, wspomaga odnowę komórek,
  • doskonały w leczeniu problemów skórnych takich jak trądzik, alergia, opryszczka, egzema, łuszczyca,
  • wzmacnia włosy: regeneruje i odżywia łamliwe i przesuszone włosy, zwalcza łupież,
  • wzmacnia paznokcie: pomaga w walce z rozdwajającą się płytką paznokcia,
  • sprawdza się, jako produkt do masażu ciała, doskonale ujędrnia je,
  • odpowiedzialny za obniżenie „złego cholesterolu”, a więc zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy,
  • wspaniały antyutleniacz, neutralizuje wolne rodniki, posiada również właściwości przeciwzapalne,
  • może być stosowany, jako suplement diety, który zmniejsza ryzyko zachorowań na raka piersi, prostaty, czy raka skóry

Jest także świetnym dodatkiem do sałatek, pomidorów, grillowanej papryki, pieczonych warzyw, a także, jako dodatek do zup i sosów, jako marynata do mięsa. Olej należy przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu spożyć możliwie jak najszybciej.

Olej arganowy jest  luksusowym nabytkiem kosmetycznym. Jego uniwersalne zastosowanie, naturalny skład, wielopłaszczyznowe właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne, zadecydowały o nasilającej się popularności tego produktu. Również fakt, o jego ograniczonej dostępności oraz pochodzeniu przyczyniają się do tego, że staje się coraz bardziej modny.


Autor: Sylwia Witek

Artykuł został przygotowany przez firmę VIVIO która zajmuje się produkcją oraz dystrybucją zdrowej żywności oraz kosmetyków naturalnych.

Share.

Leave A Reply