x

Działanie olejku rycynowego znane był naszym babkom i prababkom. Używały go w celach kosmetycznych, dla podkreślenia urody, oraz jako środek wspomagający przy zaparciach. Dziś również cieszy się niezwykłą popularnością. Zwolenniczki kosmetyków naturalnych wychwalają pielęgnacyjne właściwości specyfiku. Do stosowania olejku rycynowego zachęca także niska cena –ok. 2 złote za 30 gramów.

Pielęgnacja olejkiem rycynowym

Olejek rycynowy można zakupić aptece. Jako środek leczniczy przyjmowany doustnie, ma działać przeczyszczająco w przypadku uporczywych zaparć. Jednak wiele kobiet stosuje go w zupełnie innym celu. Wypadające włosy, suche i zniszczone końcówki, rzadkie rzęsy czy brwi –to w tych przypadkach sprawdzają się cudowne właściwości olejku rycynowego. Ceniony jest on przede wszystkim za działanie nawilżające. Po kuracji włosy stają się odżywione i błyszczące. Zwolenniczki olejku zalecają stosować go bezpośrednio na skórę głowy lub jako jeden ze składników maseczki na włosy. Pozostałymi komponentami mogą być zarówno oliwa z oliwek, żółtko jaja, sok z cytryny czy ocet jabłkowy. Dostarczą one dodatkowych substancji odżywczych. Mieszanie olejku z innymi produktami sprawia, że aplikacja staje się łatwiejsza. Olejek sam w sobie jest dość gęsty. Warto delikatnie podgrzać olejek, gdyż w ten sposób ułatwia się przyswojenie jego składników. Niektóre kobiety skarżą się na przyciemnienie koloru włosów po systematycznym stosowaniu olejku.

Olejek rycynowy na brwi i rzęsy

Rzęsy i brwi również mogą skorzystać z właściwości olejku rycynowego. Jest on alternatywą dla odżywek, które mają wzmacniać włoski przeciążone codziennym stosowaniem maskary czy kredek do brwi. Niewielką ilość olejku stosuje się bezpośrednio na rzęsy (np. na noc), używając w tym celu patyczka higienicznego lub szczoteczki po starym tuszu. Rzęsy stają się sprężyste, zregenerowane rzadziej wypadają co daje efekt większej gęstości. Należy używać niewielkiej warstwy preparatu. Zbyt duża ilość olejku może działać drażniąco na oczy i delikatną skórę powiek.

Nie tylko włosom i rzęsom sprzyja olejek rycynowy. Stosuje się go również dla nawilżenia suchych skórek wokół płytek paznokci oraz przy zrogowaciałej skórze stóp. Zaletą olejku jest intensywna penetracja komórek skóry. Z tego powodu używany jest też w kremach i balsamach.


Przeczytaj o innych olejach pielęgnujących urodę:

olejek arganowy
olej z ogórecznika
olejek karotenowy
olejek monoi

Share.

1 komentarz

Leave A Reply