x

To przyjemnie pachnący, biały kosmetyczny fenomen! Zwany olejkiem Monoi de Tahiti ze względu na pochodzenie, ceniony za odżywcze i nawilżające właściwości. Zdobywa popularność wśród kobiet preferujących naturalne pielęgnację.

Olejek monoi powstaje w procesie kilkunastodniowego macerowania ręcznie zebranych pąków gardenii z Tahiti, w oleju kokosowym. To właśnie dzięki kwiatom gardenii olejek zyskuje swój egzotyczny zapach. Roślina jest jednym z symboli wysp Polinezji. Olej kokosowy tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje cenne właściwości. Dodatkowo, zawiera dużą ilość kwasu laurynowego, a ten wspaniale natłuszcza, odżywia i oczyszcza.

Olejek wspaniale sprawdza się w przypadku skóry przesuszonej, odwodnionej i wrażliwej. Szczególnie polecany jest w przypadku nadmiernego opalania, zwłaszcza gdy zapomniano o użyciu odpowiednich filtrów przeciwsłonecznych. Olejek wykorzystywany jest do kąpieli lub bezpośrednio na skórę. Nawet jednokrotne zastosowanie pomaga przywrócić skórze odpowiednie nawilżenie. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga zmiękczać i uelastyczniać naskórek. Regularne używanie olejku monoi nadaje ciału jedwabistość i miękkość, oraz sprawia, że wygląda ono młodziej. Do pielęgnacji włosów używany może być samodzielnie lub w połączeniu z drogeryjnymi maskami i odżywkami, przed lub po myciu. Włosom nadaje miękkość, zapobiega nadmiernemu przesuszaniu i puszeniu, ogranicza rozdwajanie się końcówek. Działanie olejku wzmacniane jest przez podwyższoną temperaturę, dlatego warto stosować go do masażu (dodatkową zaletą jest wspaniały, egzotyczny zapach) lub w ciepłej kąpieli. W temperaturze powyżej 25 st.C zmienia konsystencję na płynną, co ułatwia jego aplikację.

Skóra wrażliwa bardzo dobrze toleruje olejek monoi, który działa na nią kojąco. Olejek wykazuje właściwości wzmacniające naskórek, sprzyja regeneracji oraz goi drobne uszkodzenia. Podobno na polinezyjskich wyspach sprawdza się w przypadku bólu po ukąszeniach owadów. Olejek natłuszcza, pozostawiając delikatny ochronny film na skórze. W przypadku skóry łuszczącej się, łagodzi swędzenie.

Przeczytaj również:
olej z ogórecznika
olejek karotenowy
olejek arganowy
olejek rycynowy

Share.

5 komentarzy

  1. to prawda olejek pięknie pachnie ale producenci często dodają do niego sztuczne zapachy (perfuma to też alkohol i konserwuje). Osobiście stosuje na włosy i jestem zadowolona. Większą kropelkę rozgrzewam między palcami i wmasowuję w końcówki. Lepsze to niż sylikonowe zapychacze.

  2. Nigdy o tym olejku nie słyszałam, ale zaciekawiło mnie jego działanie – zwłaszcza jeżeli chodzi o włosy. Czy ktoś wie w jakiej postaci można go kupić? Tzn. czy jest to „czysty olejek” czy po prostu muszę go szukać jako składnik poszczególnych kosmetyków?

  3. Nic wcześniej nie było mi wiadomo o tym olejku monoi,jednakże to wspaniale że ma tyle właściwości,wart wypróbowania. Uważam ,że pewnie jest to niedozwolone żeby można dodawać sztucznych zapachów,jeżeli ten kosmetyk sam w sobie ma piękny zapach.Olejek monoi , jest na pewno 100 % naturalny ,wynika z artykułu ,że występuje pod taką nazwą w sprzedaży.

  4. Stosuję ten olejek od dłuższego czasu, u mnie na włosach się nie sprawdził (może to kwestia gustu, czy wymagań), ale za to jako olejek do ciała… nie znalazłam lepszego! Stosowany na jeszcze mokre ciało jest idealny. Można go kupić na pewno w sklepach internetowych, zwłaszcza oferujących naturalne kosmetyki (np. http://www.biochemiaurody.com/index.html). Dostępny jest w czystej postaci, niejako na wagę.

Leave A Reply