x

Olej z ogórecznikaOlej z ogórecznika doceniło już miliony kobiet. Ładna i jędrna skóra, gładka i promienna cera. Z tych powodów jest bardzo ceniony w przemyśle kosmetycznym. Przemysł spożywczy także pamięta o cennych właściwościach ogórecznika lekarskiego. Tłoczony na zimno olej z nasion zawiera wysokie stężenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i dobrze smakuje.

Cenne wartości oleju z ogórecznika

NNKT nie są syntetyzowane w organizmie człowieka dlatego należy dostarczać ich wraz z pożywieniem. Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Kwas gamma linolenowy (główny NNKT ogórecznika) usprawnia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i działa antyagregacyjnie. W ten sposób reguluje ciśnienie i zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Olej z ogórecznika zawiera dodatkowo flawonoidy, saponiny i kwasy organiczne. Dietetycy zwracają uwagę na hipolipemiczne działanie olejów roślinnych. Oznacza to, że również olej z ogórecznika, przyjmowany regularnie przy zrównoważonej diecie, obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Wspomina się o właściwościach redukujących napięcie przedmiesiączkowe u kobiet oraz obniżających bóle reumatyczne. Olej z ogórecznika zwiększa szczelność naczyń krwionośnych oraz wzmacnia odporność.


Wpływ oleju z ogórecznika na skórę

W stanach suchej i napiętej skóry zaleca się użycie oleju z ogórecznika. Olej można stosować zewnętrznie lub dodając pewne jego ilości do potraw np. do surówek, twarożków lub musli. Stosowany zewnętrznie działa podobnie jak naturalny skórny płaszcz hydro-lipidowy. Chroni skórę przed nadmierną utratą wilgoci, wygładza i zmiękcza naskórek. Olej z ogórecznika jest jednym ze składników suplementu diety, którego zadaniem jest wzmocnienie nawilżenia skóry. Jako dodatek do kremów służy przede wszystkim łagodzeniu podrażnień skórnych. Używa się go także w kremach przeciwzmarszczkowych i regenerujących. Bywa stosowany w egzemach, trądziku oraz trudno gojących się ranach.


Przeczytaj o innych olejach pielęgnujących urodę:

olejek rycynowy
olejek arganowy
olejek karotenowy
olejek monoi
olejek łopianowy

Share.

2 komentarze

Leave A Reply